|
Extrakce
Extrakce je čistící a dělící operace, při které přechází složka ze směsi látek v kapalné či tuhé fázi do jiné kapalné fáze - rozpouštědla. Na rozdíl od destilace, krystalizace a sublimace je extrakce velmi výhodná pro izolaci tepelně nestálých látek, protože se může provádět i za laboratorní teploty nebo za chladu.
- Extrakce tuhých látek.
- Macerace.
Nejjednodušší extrakce, při níž se tuhá fáze rozmíchá s rozpouštědlem a zfiltruje, se
nazývá macerace. Opakovaná macerace několika menšími dávkami rozpouštědla je
účinnější než jediná macerace celým množstvím rozpouštědla. Látka je dokonale
vyloučena tehdy, když několik kapek posledního podílu extrakční kapaliny po
odpaření na hodinovém skle nezanechává zbytek.
- Digesce.
Digesce je macerace horkým rozpouštědlem.
- Extrakce kapalin.
Extrakce látek z vodných roztoků je důležitou základní operací při práci v organické laboratoři. Látky mohou být ve vodné fázi rozpuštěny, emulgovány či suspendovány a lze je získat extrakcí jiným rozpouštědlem, které se nemísí s původním roztokem (fází), takže se vytvářejí dvě zřetelně ohraničené vrstvy. Takové vrstvy vznikají např. při smíšení vody s četnými organickými rozpouštědly (etherem, chloroformem, benzenem).
- Vytřepávání.
Tak se nazývá přetržitá extrakce. Provádí se v dělících nádobkách – děličkách kulového, kónického nebo válcového tvaru.
- Perforace.
Perforace je kontinuální extrakce kapalin. Je časově náročnější, zato však účinnější než vytřepávání, a proto je vhodná pro extrakci látek poměrně dobře rozpustných ve vodě. Přístroje pro kontinuální extrakci kapalin se nazývají perforátory.
|